woutervanderwal.com
Een frisse start

Category : Jeugd · by okt 15th, 2019

Dit jaar zijn we bij Tida Kira opnieuw begonnen met het Jeugdorkest. De jeugdleden waren te oud geworden en het gat tussen de jonge nieuwe aanwas werd te groot. De vorige groep is afgezwaaid en zitten nu allemaal in het A-orkest. Er zit nu een hele leuke groep jonge blazers die heel erg veel zin heeft om samen te repeteren.

Suzanne (bugel) zegt over het jeugdorkest: Ik vind leuk aan het jeugdorkest dat iedereen van muziek houdt maar dat iedereen wel wat anders speelt, zo leren we goed samenspelen. Mooi gezegd Suzanne!

Het eerste optreden van het jeugdorkest zal zijn op 30 november tijdens het concert. We zien jullie dan!

Gouden Spiker Festival 2017

Category : Jeugd · by mei 20th, 2017

Dat was onverwacht! Met de jeugd van Grootegast deden we dit jaar mee in de 5e divisie voor fanfare en we mochten een sulveren spiker mee naar huis nemen. We werden kregen van de jury veel waardering voor de uitvoering van het grote werk Askanios van Arend Gerds.

Ik heb veel respect voor deze jonge talentvolle groep. Askanios was geen makkelijk werk om in te studeren. Zelf zou ik het niet zo gauw uitkiezen om op de stander te zetten bij jonge blazers. De lijnen zijn abstracter dan ze gewend zijn; het is gewoon zware kost voor. Maar als je met de “grote mensen” mee doet dan speel je automatisch ook “grote mensen” muziek. Ik denk dat deze groep een grote stap heeft gemaakt en dat belooft wat voor de toekomst van Oranje.

We speelden verder Crimond van Herman Oldenstijl, Kettledrum Overture (een solo voor de paukenist) van Timothy Travis en we sloten ons programma af met het eerste deel uit A Western Suite van Andreas Ludwig Schulte.

Gouden Spiker Festival 2016

Category : Jeugd · by apr 3rd, 2016

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Na een mooie voorbereiding en een wat mindere try-out mocht ik met de jeugd van Grootegast aantreden op het Spiker Festival in Ureterp. In 2014 waren we hier voor het eerst en toen namen we een zilveren spiker mee terug naar het repetitielokaal. We hebben goed gespeeld en tevreden kwamen we van het podium.

Het is lastig om voor een zo’n kleine groep goede muziek te vinden. Vierstemmige werken voor kleinere bezettingen vallen meestal niet zo goed bij deze toch kritische jonge muzikanten en eerlijk gezegd snap ik dat ook wel. Uitdagende muziek zorgt ook voor een gedisciplineerde en geconcentreerde repetitie. Een groot deel van de blazers speelt ook in het A-orkest in dat orkest speelt in de 1e divisie dus ze zijn best wel wat gewend. Je komt dus al snel uit bij muziek voor een volledig bezet orkest en dat is dan weer een uitdaging voor de dirigent.

Desalniettemin pakte het goed uit. De jury begreep de gemaakt keuzes en de muzikaliteit gaf de doorslag bij het aanwijzen van de nummer 1. Goed gedaan jongens!